18 decembrie 2011

POVEȘTI, BANI și MANIPULARE

(impresii după vizionarea filmului „Zeitgeist” sau „Spiritul Timpului”)


     A fi sclavul unui cent sau a muri nefericit – e o alegere care apare tot mai des în viețile a mii și mii de oameni. Valute, cash, cărți de credit, împrumuturi bancare, sechestru, faliment sunt cuvinte care deja au devenit obișnuințe. Ele sunt unicele obișnuințe care ne provoacă frica. Ne este teamă de a nu avea o casă, de a nu avea un viitor, de a nu ajunge să cerșim. Ne este frică ca nu cumva banca sau creditorii să ne păcălească și să pierdem totul. Toate astea – din cauza banilor. Ce am putea avea fără ei dacă banii au devenit valoarea supremă și tot ei dictează prețul fiecărei componentă a Universului?!
     Omenirea a cunoscut politici devastatoare care urmăreau un singur țel: îmbogățirea. Chiar dacă mințeau, furau sau ucideau, conducătorii lumii continuau a fi lacomi, cruzi și nebuni. Spun nebuni pentru că unui om cu mintea întreagă i-ar lipsi curajul să organizeze atâtea evenimente într-o singură viață (p.r. Stalin, Hitler ș.a.).

     De mici, am tot fost crescuți cu povești. Oamenilor le plac poveștile. Fie că sunt despre Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene, fie că sunt despre personaje mitice și personalități reale, nouă de place să stăm cu gurile căscate. Și rareori ne îndreptăm gândirea spre cei care le inventează. Anume aceștia sunt cei care vin cu scopuri meschine, urâte și distrugătoare – cei care ne spun povești pentru a ne adormi și a ne „muta” strategic pe tabla lor de șah. Cel puțin, asta vrea să ne spună prima parte a filmului documentar „Spiritul Timpului”, care ne prezintă religiile monoteiste ca fiind instrumente de  control social. Tot aici se spune că Domnul Iisus ar fi o amestecătură de religii și a fost cultivat politic de către conducători de-a lungul istoriei pentru manipula mai ușor lumea.

     În cadrul aceleiași ecranizări, în partea a doua se vorbește despre atentatele din 11 septembrie 2001. Eveniment catalogat de autoritățile americane drept unul terorist, cu implicări al unor grupări ca Al-Qaeda. Autorii filmului lasă să se înțeleagă că guvernul SUA a știut din timp despre aceste atentate și a organizat o demolare controlată cu sacrificiul a mii de oameni. Astfel de zvonuri circulau imediat după catastrofă, însă filmul aduce comentarii, imagini și declarații care fac veridică teoria complicității guvernului american. Conform filmului, atmosfera de coșmar a fost creată ca o justificare a luptei împotriva terorismului, pentru a fi spălați bani și pentru a genera frică în societate.

Ultima parte a „Zeitgeistului” vine cu descoperirea mai multor secrete americane ce au dus la îmbogățirea acestui stat, supranumit „Patria Democrației”. În film se pomenește de Federal Reserve Bank, un uriaș economic care ar fi impus SUA să susțină mai multe conflicte armate, asta aducând profit bancherilor internaționali.
Acest „Spirit al Timpului” ne prezintă o altă față a Americii, o face părtinitoare a unor evenimente ce a bulversat întreaga societate, au zguduit istoria și au marcat milioane de destine. Concluzia ce ne-o dă filmul e că istoria, politica și viața de zi cu zi se clădește pe bani putreziți de povești, și odată probușindu-se, din ruine, se nasc noi istorisiri ce au menirea de a ne lăsa, din nou, cu gurile căscate.

Privind acest documentar, fără să vreau, mă gândesc: De ce oare autoritățile americane n-au interzis răspândirea în masă a acestor „adevăruri” tremurătoare, care, voluntar sau involuntar, aruncă tone de noroi peste imaginea Statelor Unite ale Americii?! Oare nu-i o altă poveste care are ca scop manipularea lumii?! Oare nu-i o altă șmecherie ce-ar aduce profituri colosale vreunui grup de interes?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează