30 august 2011

Prea multe rufe spălate în public

   Cândva, demult, nu erau mașini de spălat și femeile mergeau la râu să spele hainele, pe pietre, cu cenușă, cu mâna, chin mare-efort fizic (de asta gospodinele erau suple). Acolo se îngrămădea multă lume, lucrau, bârfeau, era un fel de trecere în revistă a societății, a lumii  în care trăiau. Secrete nu erau, se cam știa aproape totul unul despre altul. De exemplu dacă cineva venea cu rufele murdare de lut, toată lumea știa că proprietarii și-au construit casă; dacă hainele erau murdare de cenușă, toată lumea știa că aceștia au fost prin sobe. Tot acolo se vedea, cred, dacă fata era virgină în noaptea nunții, de câte ori bebe-ul a făcut caca și câte pahare de vin au dat pe alături bărbații. De atunci se trage ierarhizarea societății după stilul de viață: cei cu hainele mai curate urcau în susul râului, iar cei cu hainele mai murdare spălau în apa celor curați.
   Astăzi, site-urile de socializare au luat locul râurilor. Toată lumea scrie la „stare” ce simte - la fel cum soțiile își spuneau păsul făcând sport pe pietrele râurilor, toată lumea își pune tot felul de poze, mai decente și mai indecente, își anunță evenimentele, mai demne și mai rușinoase, fapte acțiuni, romane, unele care chiar nu aduc nicio atribuție socializării. Aici e locul în care lumea se ceartă (nu că în realitate n-ar face-o) și toată lumea știe, aici se poate să fim cine vrem, să spunem ce vrem, să facem ce vrem, suntem liberi de a face orice uitând de careva principii sau idealuri demne de urmat. Putem să-i vedem pe toți cât de deștepți sau proști sunt prin dialogurile dintre comentarii. Putem să gândim mai puțin având liniștea posibilității de a șterge ca (pauză) cu buretele tot ceea ce zicem.
   Vreau să văd ziua în care vom promova numai ce este frumos, respectat și inteligent. Hai măcar dacă lumea e plină de răutate - mediul online să fie mai bun, să avem de învățat noi, frățiorii noștri, nepoțeii - să fie ca o carte accesibilă tuturor. Haideți să fim mai rezervați și să nu înșirăm prostia în fața tuturor. Păstrați-o în PM-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează