25 octombrie 2011

MBeyeline – rebela vestului sălbatic Pentru apropomagazin.md
            allfun.md (l.rusă)

  Tânără, frumoasă, are o voce răsunătoare și o muzicalitate pe care nu poți să o uiți prea ușor. E vorba de Mariana Berdianu alias MBeyeline, moldoveanca cu nume american care abordează un stil de muzică rar, aproape neîntânit în showbizzul mioritic. Ar putea fi lăudată mult și bine pentru că, deși abia a atins majoratul, filozofia și experiența ei de viață e aproape formată și e una de invidiat. A participat la mai multe concursuri, printre care și preselecția Eurovision Moldova 2010. A fost jurizată la International Songwriting Competition de Rihanna, Timbaland și alți interpreți cu nume deja cunoscute. Fiind premiată cu ”Honorable Mention” și clasată în Top 60 al celor mai buni artiști independenti din lume ai genului pe care îl abordează, MBeyeline e hotărâtă să arate lumii întregi că poate impresiona foarte simplu – prin felul ei de a fi. Vă propun să o cunoașteți mai bine din interviul ce urmează.


ÎNCEPUTURI

Care a fost primul contact cu publicul și la ce vârstă a avut loc?
- Pentru că știam să vorbesc fluent la vârsta de un an, când împlinisem doi anișori am fost chemată la postul public de televiziune să recit o poezie, iar la 10 ani am început deja să cânt pe la diferite sărbători, evenimente în cadrul școlii și alte manifestații.


Când ai realizat că vocația ta e muzica și că asta îți dorești să faci în viață?
- Pe la 14 ani. Eram deja fermecată de muzică și am înțeles că asta m-ar reprezenta cel mai bine.


Părinții sunt cei care te susțin cel mai mult, atât moral cât și financiar. Spune-mi, care sunt relațiile tale cu ei și cum te influențează în activitatea ta?
- Suntem foarte apropiați. În ultima vreme ei sunt cei care cred cel mai mult în mine, poate mai mult decât eu însumi. Pot să spun că ei îmi sunt cei mai buni prieteni. Cred că dacă n-aveam susținerea lor, nu mă mai băgam în muzică. În acest domeniu chiar e nevoie de cineva care să stea în spatele tău și să te susțină. Uneori sunt momente în care crezi că totul s-a terminat, dar dacă cineva te încurajează poți să reușești mult mai multe.
Click pentru a mări 
„ONLINE-UL – MEDIUL CREAȚIEI MELE”

Faci undeva studii muzicale?
- Nu pot vorbi despre niște studii aprofundate, dar fac lecții de canto ONLINE cu un profesor american. Cunosc pianul însă îl învăț pe cont propriu, pentru că nu mă pot împăca cu notele alea negre. Cânt mai mult la auz. În această meserie, dacă ai talent, studiile nu joacă un rol atât de important

Ce stil de muzică cântă MBeyeline?
- E un fel de mixaj dintre RnB, hip-hop, rap și soul. 4 genuri de muzică într-unul singur.

Cum decurge procesul de creație a pieselor tale și care sunt sursele de inspirație?
- Părțile instrumentale, beaturile sunt făcute de un băiat din Italia cu care colaborez online, iar după ce am beaturile – eu compun versurile. Sursele mele de inspirație sunt oamenii din jur, experiența mea de viață, sentimentele proprii – ceea ce sânt. Spre exemplu, în piesa „It’s all my way” vorbesc despre personalitatea mea, despre felul meu de-a fi.

Urmează apoi să-ți promovezi piesele. Prin ce modalitate reușești să te faci auzită?
- Prin Internet. Aici colaborez, aici lansez piesele, tot aici am și baza mea de fani. La noi, acest gen este răspândit mai puțin și aproape nu are sens să activezi și să te implici cu toată forța. Poate mai târziu.

Cum au reacționat cei apropiați când au ascultat stilul tău de muzică?
- La început mi-au zis: „Ce-ai putea tu să faci în muzica moldovenescă, când la noi se cântă numai pe la nunți și cumătrii?!”. Dar am crescut, mi-am impus propriul punct de vedere și am zis că asta vreau să fac. În plus, mai mult mă promovez în străinătate pentru că acolo acest gen de muzică este respectat și ascultat. Însă rămân plăcut surprinsă când văd că sunt apreciată și de moldoveni.„FAC MUZICĂ PENTRU CĂ O IUBESC”

Ce ai reușit să câștigi din activitatea pe care o îndrăgești?
- Dacă e să ne referim la partea financiară, nu sunt câștiguri foarte mari. Doar câteva vânzări de pe iTunes. Tot ce am făcut până acum e din dragoste pentru muzică. Nu e o afacere pentru mine și nici nu cred că va fi vreodată. Fac muzică pentru că o iubesc.

Dacă nu ai fi cântăreață, ce altceva ai face?
- Profesia mea e artist, artist și iar artist. Asta mă văd făcând toată viața mea și nimic altceva. Dar dacă ar trebui să aleg o facultate – aș da la Psihologie pentru că stau bine la capitolul „Citit Oamenii” și nu-mi plac științele exacte, cu toate că mă pricep la ele.

Ai idoli în muzică?
-Nu, idoli nu am. Am doar exemple pe care mi-ar plăcea să le urmez. O admir foarte mult pe J Lo (Jennifer Lopez) pentru că la cei 42 de ani ai ei a reușit să întreaca multe tinere care arată mai bine, mai cu forme și mai cu perspectivă. Îmi plac mult show-urile live ale lui Beyonce, ea știe să dea un live bun. Îl apreciez pe Jay-Z, nu pentru atât cum cântă ci pentru că a reușit să fondeze cea mai mare casă de discuri din lume și a șters nasul celorlalți.


Am observat un stil agresiv în muzica ta și am înțeles că îți place. De ce?
- Pentru că acesta e mai aproape de caracterul meu. N-aș putea zice că și eu sunt așa, dar atunci când ies pe scena îmi place să fiu un pic agresivă.

Cum a fost experiența ta la Eurovision?
- La preselecțiile pentru Eurovision am mers mai mult din inițiativa tatălui meu. Am participat cu o piesă care exprimă indignarea mea față de societatea în care trăim. Am trecut preselecția datorită votului oferit de către public, dar cu câteva zile înainte de show m-am îmbolnăvit foarte tare datorită unei reporterițe care era răcită în timp ce dădeam un interviu. Ne gândeam să retragem piesa din concurs, dar am zis că trebuie să particip măcar de dragul celor care m-au votat și să nu-i dezamăgesc. A fost și asta o experiență și îmi pare bine că am putut să merg mai departe.


VIITOR

Ai fi dispusă să-ți faci operații estetice pentru schimbări de look?
- Ce schimbări?! Silicoane – nu-mi trebuie, buze botoxate – la fel nu-mi trebuie. Am tot de ce am nevoie (zâmbește).

...și totuși?
- Voi face schimbări numai dacă cineva mi-ar propune ceva mai bun decât ideile mele. Abia atunci.

Care sunt aspirațiile tale?!
- Aspirațiile mele sunt chiar foarte, foarte, foarte mari. Și nu vreau să le dezvălui până nu le ating. Mi-aș dori să ajung și eu în momentul acela în care alții să aibă postere cu mine pe pereții lor și nu doar într-o țară.

Care ar fi planul unei zile perfecte din viața ta?
- Să mă trezesc dimineață la ora 6, ca să prind primele raze de soare. Apoi să pap ceva bun, pentru că mâncarea e foarte importantă, după care să merg în studio ca să fac muzică. După prânz, mai înspre seară – să am întâlniri cu presa, cu fanii, filmări – uite, viață de vedetă! Așa zi chiar ar fi perfectă.


Click pentru a mări 


CHESTIONAR

Marca de mașină preferată: Bugatti;
Felul de mâncare preferat: 
Făinoase;
Numărul preferat: 
21;
Culoarea preferată: 
Nu am;
Anotimpul preferat: 
Toamna;
Superstițioasă: Deloc;
Materialistă: Da;
Bărbatul ideal:
 Sincer, ambitios, sigur pe el, misterios.


         A dialogat
                                                                                                      Dumitru Jomir
Un comentariu:

Părerea ta contează