Speriați de realitate și convinși tot mai mult că viața e un chin preconceput încă de la Facere, oamenii tind să viseze și să-și imagineze tot mai mult o altă lume - mai bună, mai frumoasă, mai generoasă, mai ... așa cum și-o doresc ei. Domnilor, ”homo-sapiens” încetează să mai fie sapiens transformîndu-se în ”visătoris”. Trebuie să recunoaștem cu toții că îndrăznim destul de des să visăm, să ne închipuim tot felul de situații pline de feerie și bună-stare. Până la urmă, și eroul lui Eminescu - Dionis, se refugia în vis. Să fie oare asta o evadare?!
Cu apostrofările de rigoare, o să explic sensul celor două noțiuni ce se regăsesc în titlu. Conform autorilor Dicționarului Explicativ, cuvântul fantasmă nu înseamnă altceva decât o imagine bizară, o priveliște neclară, halucinație - un produs al imaginației. Dacă ar fi așa, cum numim operele marilor creatori de modă - hainele, care sunt și ele un produs al „imaginației” însă destul de clare și destul de bine materializate, tot fantasme?! nemaivorbind de alte obiecte și manifestații care erau de neconceput în trecutul îndepărtat. În opinia acelorași autori, cuvântul fantezie înseamnă, teoretic, același lucru - imagine produsă de această facultate (imaginația).
Din punct de vedere al jocului de cuvinte și înțelesul dat de acestea, mă văd obligat să fiu de acord cu părerea oamenilor de la DEX, din punct de vedere al omului ”sapienso-visătoris” – care gândește dar, mai și visează, sânt obligat să vin cu câteva precizări, care la prima vedere ar putea avea un iz de absurd, dar după o meditare asupra lor, precizările încep să capete sens.
Fantasma se cere a fi înțeleasă ca o noțiune a lucrurilor și ființelor imposibil de creat și de atins (de pipăit), însă ca concept, ele ar poseda proprietăți fizice și chimice ce ar excita simțurile omenești. Fantasmă, în acest punct al istoriei, ar fi Mașina Timpului; prin fantasmă s-ar subînțelege un anume Lichid ce ar teleporta oamenii și obiectele în alte spații, un cer multicolor sau un Soare albastru, sânt lucruri care există doar în formă de proiecție (plan) și nu în formă 3D sau 5D, reale. Fantasmă, însă, nu reprezintă conceptul (ideea) creării unor atare lucruri.
Fantezia e responsabilă de acest proces al creării unor astfel de obiecte, iar mersul conceperii e bazat pe percepții și idei acumulate anterior. Fantezia e acea proiectare a unor obiecte/ființe percepute mai întîi în starea lor naturală. Altfel spus, e acțiunea de a ne închipui fapte irealizabile per moment. Fanteziile sunt niște acțiuni în care nu participăm fizic, dar, participăm moral. Fantezie e atunci când ne gândim să facem anumite lucruri ieșite din comun.
Ca să înțelegem mai bine, o să enumăr câteva exemple de FANTASME și FANTEZII;
OMUL cu 6 picioare și 7 capete este o Fantasmă, iar MUNCA cot-la-cot cu el este o Fantezie.
Fantezie este procurarea automobilului de vis - Fantasmă este Peștișorul de Aur care a împlinit această dorință.
Ceea ce am pornit să spun, de fapt, înainte de a explica aceste noțiuni, este despre impactul acestei lumi a viselor, a fantasmelor și a fanteziilor cu lumea reală – cu ceea ce ne confruntăm și simțim mult mai realistic, cu mai multe influențe asupra tuturor lumilor. Știu că e greu să înțelegi ce am scris până acum, însă citind în continuare, fii sigur că o să-ți dai seama de lucruri pe care probabil deja le știi, dar poate urmează să le afli.
Uneori, visând atât de mult și încercând să fugim de unele nuanțe ale realității, riscăm să pierdem totul, chiar și acele vise pline de farmec în care simți că zbori deasupra lumii cu adevărat. Visele despre care îți vorbesc nu sânt neapărat acele secvențe din somnul nostru pline cu imagini de tot soiul sau acele dorințe care abia aștepți să le realizezi; aceste vise, despre care îți vorbesc, pot reprezenta izolările la care recurgem în intenția de a rezolva unele probleme, aceste vise pot fi depresiile în care picăm fără a ne da seama – bolile de optimism, sau, eu le mai numesc ”depresii roz”, aceste vise mai pot însemna dependența de ceva sau de cineva, și, ce e mai grav – aceste vise orbesc.
Pericolul lor e că au puterea de a ne face să ne simțim bine, și eu nu cred că este cineva care nu dorește acest lucru, de aceea foarte mulți cad în plasa viselor. Atunci când ne simțim bine, suntem predispuși să uităm de multe lucruri, oameni, fapte, și, uneori, chiar de noi înșine. De multe ori nu realizăm că această stare de bine este una artificială, creată de factori impuși, și, cel mai grav – nu ne pasă de această artificialitate. Aici mă refer la acele substanțe nocive pentru starea noastră fizică și psihică totodată (droguri, alcool, tutun, doze exagerate de medicamente, etc).
Ideea e că trebuie să fim foarte precauți în ceea ce ne dorim, ceea ce visăm, ce fantezii avem și ce fel de fantasme creăm. Dacă în realizarea anumitor lucruri apare cea mai mică formă de îndoială, și nu e combătută de un alt imbold, mai puternic decât acea nesiguranță, și nu puteți controla această situație, mai bine lăsați uitării acel vis, acea dorință, mai bine căutați altceva de făcut – pentru că adevăratele lucruri merg în forță, cu încredere și speranță.
Uneori, aceste trei elemente lipsesc în visele noastre, în somn și în stările de ”afumare”; alteori, în vis suntem inspirați, căpătăm încredere, speranță și forță de a ne realiza visele, dar mă văd obligat să revin – nu e bine ca aceste elemente să vină într-un mod impus, artificial, pentru că, ulterior, acestea vor duce la lucruri nu chiar plăcute: dezamăgire, dramatism, și, în cel mai bun caz – la neîmplinire. Elementele pogorâte în viața noastră spontan și în modul cel mai natural posibil aduc cu ele numai realizări frumoase, dorite și așteptate, iar satisfacția, în acel moment, va fi maximă.
În concluzie, doresc a spune că, e bine să analizăm ceea ce dorim la moment, pentru că dorințele sunt trecătoare și schimbătoare, e bine să analizăm și să căutăm cât mai multe căi pe care să purtăm visul nostru spre realitate, e bine să putem crea diferențe dintre realități și lumi fantastice, e bine să trăim mai mult realitatea și să visăm doar atunci când dormim, e bine să ne dorim schimbări superioare situațiilor din prezent, și nu lucruri degradante, dăunătoare, e bine să facem planuri aplicabile pentru a atinge scopul propus și nu să visăm zi și noapte cum ne vom simți și ce vom face când acesta va si atins, e bine să visăm frumos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Părerea ta contează