INTERVIURI/REPORTAJE

Ecaterina Mitin-Stratan: „Important e să nu te îmbolnăvești de vedetism”
foto: facebook.com


                 
   „Doamnelor și domnilor, bună seara! Suntem din nou ÎN OGLINDĂ la Euro TV” – cu această frază s-au obișnuit deja mulți dintre admiratorii Ecaterinei Mi­tin-Stratan, care în fiecare marți și joi aduce în fața telespectatorilor cele mai fierbinți subiecte din soci­etatea moldovenească. De această dată, pe paginile ziarului SIRENA, rolurile s-au inversat și cunoscuta Ecaterina Mitin-Stratan va putea cunoaște emoțiile intervievaților ei.

- Personal, am început să vă cunosc atunci când vocea dumneavoastră prezenta știrile la postul de radio „An­tena-C” însă, când și cum a început Ecaterina Mitin-Stratan cariera în Jurnalism?

- Cariera în jurnalism am în­ceput-o acum 20 de ani. Această activitate a însemnat pe atunci o provocare pentru că eu îmi făcusem studiile la Facultatea de Litere. Un bun prieten care lucra la postul de radio național m-a invitat să particip la un con­curs. Am manifestat interes față de tot ce se mișca pe holurile și studiourile Radio Moldova și așa am început activitatea în redacția „Orașul și oamenii lui”, o redacție locală. După aceasta, în ’98 s-a anunțat de­schiderea unui post de radio municipal, e vorba de Radio Antena C, și pentru că eu deja eram la curent cu evenimentele locale, problemele cu care se confruntă locuitorii municipi­ului Chișinău, cunoșteam toată această bucătărie foarte bine, am trecut concursul de select­are cu brio și am fost angajată în Departamentul Știri la Antena C. A fost o perioadă frumoasă. La început, pentru că nu prea cunoașteam tehnica prezentam știri și noaptea (zâmbește). Eram o echipă nouă, o echipă tânără formată de Alexandru Dorogan și Ion Bunduchi și era important ca fiecare dintre cole­gi să aibă acest spirit de echipă. La Antena C am realizat și emi­siunea radiofonică „Din prima sursă” după care am mai avut un proiect „Afacerea de joi” – proi­ect care aducea bani la radio. Am traversat multe etape inte­resante, am învățat foarte mult de la Antena C. În anul 2001 am fost angajată și la EuroTV, postul de televiziune municipal la care realizam emisiunea „În serviciul comunității” și lucram paralel – atât la Antena C, cât și la EuroTV. 




Avortul - necesitate sau păcat?!


John Milton spunea că Femeia este o greșeală acceptabilă a Naturii. Însă care sunt cele mai dese și cele mai grave greșeli făcute de o femeie? Poate că se îndrăgostesc prematur și suferă în singurătate, poate că aleg să se combine nepotrivit și sunt mereu provocatoare. Poate că iubesc prea mult copiii încât uneori îi îndepărtează cu dragostea lor…iar alteori…îi omoară înainte de a se naște. Avortul este o crimă văzută diferit de societate. Pentru unii reprezintă o scăpare, pentru alții – păcatul suprem.

Statisticile arată că, anual, în Republica Moldova, se produc în jur de 15 000 de avorturi. Este o cifră foarte mare pentru o populație ca cea a Moldovei. Tot mai mulți specialiști își expun opiniile referitor la riscurile de după procesul de expulzare a fătului din cavitatea uterină, așa cum i se mai spune avortului. Infertilitatea, cancerul de col uterin, sănătatea psihică deteriorată, toate acestea pândesc femeile de fiecare dată când ele iau asemenea decizii.

Lipsa unei cariere sau a unei situații financiare bune te pot împinge spre avort. Lipsa de încredere, de susținere sau lipsa unui tată responsabil influențează direct decizia fiecărei femei asupra pruncului ce deja îl poartă sub inimă. Decizia pe care o iei astăzi îți influențează viitorul și nu există timp sau loc potrivit pentru a naște. Mamele nu au o vârstă unică. Nu există mame tinere sau mame bâtrâne, așa cum nu există mame urâte sau mame frumoase. Există doar mame și atât.


Urmărește REPORTAJUL







 Pentru apropomagazin.md
MBeyeline – rebela vestului sălbatic




  Tânără, frumoasă, are o voce răsunătoare și o muzicalitate pe care nu poți să o uiți prea ușor. E vorba de Mariana Berdianu alias MBeyeline, moldoveanca cu nume american care abordează un stil de muzică rar, aproape neîntânit în showbizzul mioritic. Ar putea fi lăudată mult și bine pentru că, deși abia a atins majoratul, filozofia și experiența ei de viață e aproape formată și e una de invidiat. A participat la mai multe concursuri, printre care și preselecția Eurovision Moldova 2010. A fost jurizată la International Songwriting Competition de Rihanna, Timbaland și alți interpreți cu nume deja cunoscute. Fiind premiată cu ”Honorable Mention” și clasată în Top 60 al celor mai buni artiști independenti din lume ai genului pe care îl abordează, MBeyeline e hotărâtă să arate lumii întregi că poate impresiona foarte simplu – prin felul ei de a fi. Vă propun să o cunoașteți mai bine din interviul ce urmează.