24 februarie 2011

Succesul e ca un soare: Răsare, încălzește și dispare

 Întreaga lume e concepută într-o anumită competiție, fie o luptă cu cineva, fie cu noi înșine, ceea ce urmărește persoana, nu e altceva decît succesul. El apare în urma unui cîștig, în urma unei realizări. Succesul aduce cu sine o mulțime de fani, prieteni, dar și inamici, bucuria dar și mîndria, aceasta din urmă face ca omul să devină fățarnic, să nu-i prea pese de ce se întîmplă în jur, mai ales dacă omul a avut succes într-un domeniu departe de sufletul și personalitatea societății, dacă a avut un succes doar pe plan individual, dacă și-a realizat doar propriile scopuri.

   Mulți oameni au încercat să dea definiții succesului, ele variază și fiecare vede succesul diferit în viziunea sa, un lucru este cert: succesul dă naștere unei stări de satisfacere, uneori satisfacerea succesului este superioară oricărei altei stări de fericire, de bucurie.
   Comparația succesului cu soarele este una reprezentativă, pentru că, după cum am mai afirmat, starea unui om de succes este superioară, la fel ca soarele, care este planeta superioară, sursa de energie și viață pe Pămînt. Ca majoritatea lucrurilor, și succesul e trecător, după părerea mea, tot din cauza oamenilor. Spre exemplu, muncind, omul poate avea mereu succes, la fel se întîmplă și dacă am alerga după soare, am putea profita întruna de căldura și lumina lui. Însă în goana asta, întîlnim o mulțime de obstacole, ne doboară oboseala, ne descurajează concurența și astfel pierdem, cîștigă doar cei rezistenți și puternici.
   Ca și soarele, succesul poate fi atît benefic cît și dăunător. Mulți oameni, ajunși în vîltoarea succesului, apucă alte căi, mai mult sau mai puțin corecte. Orbiți de bani și faimă, uită tot: calea parcursă pînă la cunoașterea succesului, munca depusă, oamenii care l-au susținut și pierd din luciditatea gîndirii.
    Deseori succesul este pus în topul tuturor scopurilor, însă odată atins, acesta limitează celelalte viziuni și aspirații, omul devine mîndru și își pierde din valoare, faptele lui devin neînsemnate cu timpul, iar asta duce la depresie, o nebunie care poate ucide, de aceea succesul trebuie să fie mereu în ascensiune, ceea ce facem să ne bucure pe noi și cei din jur, să fim asemenea soarelui, cît e pe cer, el luminează, acesta ar trebui să fie scopul nostru, cît trăim să luminăm.
   Părerea mea, e că succesul trebuie să fie cît mai general, să cuprindă cît mai multe aspecte, să bucure cît mai mulți oameni și să lumineze toată viața noastră.
   Greșeala multor oameni e că își văd succesul doar într-un singur domeniu, de exemplu muzică, film, teatru, carieră și atît, însă dacă vor deschide ochii vor înțelege că întreaga lor viață poate fi un succes și nu e necesar să ne dedicăm totalmente carierii pentru a ne bucura de el, dezicîndu-ne de restul plăcerilor ce ne oferă viața, nu trebuie să uităm: putem face din orice un succes. Să ne păstrăm sănătatea ar fi un succes, să rîdem cu poftă în fiecare zi ar fi un succes, să cunoaștem și să colaborăm cu multă lume, iarăși ar fi un succes. Dacă reușim să ne simțim bine permanent, înseamnă că am reușit să ne ocupăm un loc sub soare, să fim de realizați și succesul să ne fie prieten.

Un comentariu:

Părerea ta contează