5 ianuarie 2013

Călărași, iubit oraș!

Coordonate geografice: 47°15′N 28°18′E47°15′N 28°18′E;
Perioada: vara 2012;
Cameră: Nikon D5100;
Fotograf: Dumitru Jomir;
Model: Viorica Toma;


Intrarea în Călărași.
Traseul Ungheni - Chișinău.

   Legenda spune că voievozii Moldovei au descălecat în repetate rânduri, pe meleagurile orașului, acesta constituind un loc de importanță strategică. Oștenii domnului Moldovei ademiniți de natura Codrilor din preajmă și frapați de farmecul peisajului podgorean, au descălecat și au rămas aici pentru totdeauna împreună cu căpeteniile lor. Ostașii - călăreți se numeau pe atunci călărași.



Vedere dinspre Tuzara.
Denumire inițială a orașului.

 21 aprilie 1873, la Călărași vine primul tren. De atunci orașul începe a exporta în cantități mari fructe proaspete și uscate, precum și nuci în orașele mari ale Rusiei. Având școală parohială din 1864, în 1873 la Tuzora sau Călărași apăru o școală populară de alfabetizare, în 1881 aici instruiau copiii învățătorul Ion Oprea și preotul Gheorghe Cerchez. Între timp se deschise un spital cu 10 paturi și o poștă. În 1884 Tuzara-târg întrunea 288 de case, Călărași-sat – 447 de ogrăzi.

str. Biruinței.
Stradă ce duce spre Stadionul Orășenesc și Parcul Central al orașului.

    În august 1940 localitatea Călărași este declarată oficial oraș, iar din noiembrie a devenit centru raional. În anii celui de-al doilea război mondial orașul Călărași a fost aproape în întregime distrus. După război, însă, orașul a renăscut pe un făgaș urbanistic și arhitectural contemporan, căpătând cu timpul aspectul său de astăzi.


Pe fundal - cartierul Bojole.

    Firme mari, aparținând proprietarului Saradjiev încep, în 1901, producerea coniacului, la Chișinău și Călărași. Contele Matei Derojinschi fondează în 1905 un atelier de altoire a viței de vie pe portaltoi american, creează o mare pepinieră de butași și pomi fructiferi. Gazeta „Drug” din 17 decembrie 1906 anunță că la Călărași sunt puși în vânzare butași de soiuri europene, nuci altoiți și copăcei de caiși. Pînă la anul 1925, conform “Dicționarul Statistic al Basarabiei Chișinău, 1923 ” Călărași era reședință de plasă în județul Orhei cuprinzând 53 de comune rurale.


Podgorii
Mai sunt multe de spus despre Călărași și, cu siguranță, veți mai auzi de el. Personalitățile de aici, oamenii simpli și evenimentele ce se produc aici fac orașul un loc minunat - atât pentru cei ce aleg un stil de viață alert, cât și pentru cei care-și caută tihna.


Informații: wikipedia.org



Un comentariu:

Părerea ta contează